Σύντομο σχόλιο για τη ψυχολογική υποστήριξη στην εξωσωματική γονιμοποίηση
Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μία εναλλακτική λύση για την υπογονιμότητα, δεν παύει όμως να είναι μια στρεσογόνος διαδικασία. Τις περισσότερες φορές τα ζευγάρια που υπόκεινται σε αυτήν είναι απροετοίμαστα. Υπάρχουν φάσεις, που περνάει το ζευγάρι πριν, κατά την διάρκεια και μετά την εξωσωματική γονιμοποίηση, με έντονη ψυχολογική πίεση για την οποία δεν έχει ενημερωθεί από τον γιατρό. Για τους γιατρούς είναι σημαντικό το επιστημονικό κομμάτι για το οποίο έχουν εξειδικευτεί και σε αυτό επικεντρώνονται. Υπάρχουν γυναίκες, οι οποίες στις συνεδρίες μας, μου λένε ότι ο γιατρός δεν ασχολείται με τη ψυχική τους κατάσταση. Αναφέρομαι στις γυναίκες γιατί αυτές είναι συνήθως που το δηλώνουν. Η πίεση που δέχονται οι άντρες είναι εξίσου μεγάλη, αλλά αποφεύγουν να την εκφράζουν.
Εκτός από τον ενθουσιασμό, τη χαρά, τη προσμονή, γεννιούνται ερωτηματικά για την καινούργια αυτή δοκιμασία, εντάσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, άγχος, αγωνιά, φόβος. Συχνά δημιουργούνται ενοχές, θυμός, αισθήματα ανικανότητας και ανεπάρκειας. Υπάρχουν ζευγάρια που μέσα από την διαδικασία της εξωσωματικής ήρθαν πιο κοντά και υπάρχουν άλλα που δεν άντεξαν όλη την πίεση και οδηγήθηκαν σε δυσαρμονία.
Κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει διαφορετικά το όλο θέμα. Το σύνηθες είναι να «κουκουλώνονται» τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι εντάσεις που υπάρχουν, καθότι δεν νοείται, ειδικά στην κουλτούρα μας, το να μην αντιμετωπίζεται «σθεναρά» το όλο ζήτημα και να θεωρείται πρόβλημα όταν χρειάζεται να απευθυνθεί κάποιος σε ειδικό. Η αλήθεια είναι ότι το να μιλήσεις σε ένα ψυχολόγο δεν υποδηλώνει παθολογικό πρόβλημα, αντίθετα βοηθάει το ζεύγος να καταλάβει πως ότι σκέπτεται και ότι περνά από το μυαλό είναι αναμενόμενο και ανθρώπινο. Η εμπειρία μου έχει δείξει πως τα ζευγάρια με τα οποία έχω συνεργαστεί ανέπτυξαν την επικοινωνία τους περισσότερο, έμαθαν να στηρίζουν ο ένας τον άλλο και να μην ξεχνούν πόσο σημαντική είναι η σχέση τους.