skip to Main Content
    
Έναρξη νέας ομάδας διαπροσωπικής επικοινωνίας

Έναρξη νέας ομάδας διαπροσωπικής επικοινωνίας

Οι πλέον συνηθισμένες ψυχικές καταστάσεις για τις οποίες προσέρχεται κάποιο πρόσωπο στο ιατρείο μας είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, όπως μια κρίση πανικού.
Άλλες φορές προσέρχεται για δυσκολίες στις σπουδές, την εργασία, την κοινωνικοποίηση. Συχνά μετά την πρώτη ανακούφιση των ενοχλημάτων ανακαλύπτουμε πως πολλά από αυτά τα αιτήματα αφορούν δυσκολίες σε σχέσεις με συντρόφους, γονείς, φίλους, συνεργάτες, συμφοιτητές ή άλλα πρόσωπα. Για να λύσει κανείς την κατάθλιψη ή όποια άλλη ενόχληση τον έχει φέρει σε εμάς, αλλά και πολύ περισσότερο για να αποφύγει μία νέα υποτροπή της, χρειάζεται να αναγνωρίσει αυτές τις δυσκολίες και να τις δουλέψει.

Το καλύτερο πλαίσιο εργασίας σε αυτήν την περίπτωση είναι η ομαδική ψυχοθεραπεία διαπροσωπικής επικοινωνίας ή άπλα ομάδα. Μέσα σε μία τέτοια ομάδα, μπορεί κανείς να δεχτεί, αλλά και να προσφέρει υποστήριξη και ανατροφοδότηση. Μπορεί να πειραματιστεί μέσα σε ένα ασφαλές πεδίο και να δοκιμάσει νέες στάσεις και συμπεριφορές. Να καταλάβει τον εαυτό του και τους άλλους καλύτερα. Να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις και την επικοινωνία του. Ουσιαστικά η ομάδα είναι μία μικρογραφία της κοινωνίας, εστιασμένη στην υποστήριξη και ανάπτυξη των μελών της, στην οποία τα ίδια τα μέλη προάγουν τη θεραπεία ο ένας του άλλου.

Συχνά στην πρόταση των θεραπευτών να συμμετάσχει κάποιος σε ομάδα η πρώτη αντίδραση είναι επιφυλακτική. Φοβάται μην χάσει τη μοναδικότητα και την ασφάλεια της προσωπικής του συνεδρίας, φοβάται την έκθεση σε άλλα πρόσωπα και την κρίση τους. Αδυνατεί να φανταστεί πως μπορεί να είναι ειλικρινής μπροστά σε 8 ή 10 άλλους ανθρώπους, κάτι που στον ψυχίατρο ή ψυχολόγο θεωρείται αναμενόμενο. Η αλήθεια είναι ότι η ειλικρινής επικοινωνία δεν είναι χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας.

Αυτοί και άλλοι προβληματισμοί είναι η αφετηρία για να έρθει κάποιο άτομο σε ομαδική θεραπεία. Ελάτε να μας γνωρίσετε και να ενταχθείτε σε ομάδες.

Ελένη Βύσια και Κωνσταντίνος Γκιουζέπας

Ο Κωνσταντίνος Γκιουζέπας είναι ψυχίατρος και μακροχρόνιος συνεργάτης μου. Μαζί δουλεύουμε σε ομάδες και σε θεραπείες ζεύγους.

Back To Top